SENSOMMERKONCERT    

Lørdag 25. september kl. 16.00

SIGØJNERMUSIK

Medvirkende/

Vasile Alexandru, klarinet

Costel Cloşcă, harmonika

Alexandru Gyarfas, kontrabas

George Mihalache, cymbalom

 

 

Sigøjnermusik er i bred forstand betegnelse for den musik, som dyrkes af sigøjnere, og i mere snæver betydning den musik, som sigøjnerne selv betragter som deres egen. Musikken er almindeligvis farvet af det område, sigøjnerne bor i, men enkelte former, bl.a. Csárdás, genfindes hos de fleste central- og østeuropæiske familier, mens fado og flamenco har rødder i og dyrkes af de sigøjnere, som kom til Den Iberiske Halvø fra nord og sandsynligvis også fra Nordafrika. Især i Frankrig er også jazzmusikken blevet dyrket, ofte i en karakteristisk guitarbaseret stil, bl.a. af Django Reinhardt.

 

 

George Mihalache er født i Rumænien og vokset op i en familie af rumænske sigøjner musikere, de såkaldte Lautari, hvis musikalske arv går mange hundrede år tilbage. Traditionen tro lærte GM at spille den rumænske folkemusik på gehør af sin bedstefar. I dag er George Mahalache en virtuose cimbalom-musiker, det stående strengeinstrument, hvis enestående lyd fremmanes ved at slå to pinde mod metalstrengene. GM er ikke bare en ekseptionelt virtuos instrumentalist, han er også en musiker med sine rødder solidt funderet i den rumænske tradition for sigøjnermusik

 

 

At George Mihalaches familie, ifølge ham selv var meget åbne over for Vestens musik, høres tydeligt i hans musikalske udtryk. Den traditionsrige rumænske folkemusik, med dens lynende hurtige melodier og unikke skalaer, angriber George fra nyskabende vinkler. Særligt træder jazzen frem i det dybe og nuancerede lydbillede som han selv kalder for Lautari jazz.

I 2015 udgav George Mihalache & Calibut Band deres meget roste debut: Travelers, om hvilket Gaffas Torben Holleufer, skrev "et fabelagtigt orkester har afleveret deres debut. En mageløs en af slagsen… Det er en musik der har en egen filmisk karakter, som om vi var i cowboytræf et sted i Transylvanien."

med George Mihalaches Orkester

TAK TIL SPONSORER OG STØTTER:  Det Obelske Familiefond ✴︎ Knud Højgaards Fond ✴︎ Hoffmann og Husmans Fond ✴︎  Louis Hansen Fond ✴︎ Augustinus Fonden ✴︎ Overretssagfører L. Zeuthens Mindelegat ✴︎ Solistforeningen af 1921 ✴︎

samt Lolland Kommune

Web design: Gudrun Krabbe